1. Informatie over mijn gekozen boek:
Hoe ziet het kaft/de omslag van je boek eruit? Wat zie je en wat denk je daarbij? Geeft het al iets prijs over het verhaal? Roept het een bepaalde sfeer op? Wat vind je ervan?
De kaft bevat een donkere, bezwete man. Ik denk daarbij, vooral omdat je weet door de tekst van het NRC Handelsblad dat het een detective is, dat het over een zaak met racisme gaat. Dat de donkeren worden onderdrukt door de blanken. Vandaar dat de man ook bezweet is en nou niet bepaald vrolijk kijkt. Bij mij roept het de haat tegen het racisme in mij op. Ik vind verhalen over racisme tussen donker en blank interessant, omdat het ik het heel erg haat. Ik vind het ongelofelijk dat het ooit heeft bestaan en ik wil graag altijd meer weten hierover, alleen maar om erachter te komen waarom racisme ooit heeft bestaan en nu eigenlijk nog steeds bestaat.
Waar gaat je boek over?
Mijn boek gaat over een zaak van een vermoorde vrouw. Niets in deze zaak lijkt te kloppen, geen sporen en de vrouw was alleen maar geliefd. Het blijkt een koelbloedige moord te zijn met vage connecties met andere moorden en Zuid-Afrika, waar toen het racisme heel erg heerste. Het is de taak van detective Kurt Wallander om uit te zoeken wat dit allemaal inhoud. Met hulp van andere politiebureaus, een verdachte en de mensen uit Zuid-Afrika lost hij de zaak op.
Wat zijn je verwachtingen? (als je al aan het lezen bent: komen je verwachtingen uit? Waarom wel/niet?)
Mijn verwachtingen komen uit. Dat komt omdat je ten eerste totaal niks van het verhaal begrijpt, net zoals de detective zelf. Later kom jij (als lezer) er langzaam achter waar alles op slaat. Want het is een boek waarin je door verschillende mensenogen naar het leven kijkt. De moordenaar met zijn koelbloedigheid, de detective met zijn rare gevoel van deze zaak dat alles zo vaag is en niks klopt en de mensen eromheen. Zoals ook door de president van Zuid-Afrika, De Klerk, die weer een goede vriend is van Nelson Mandela, die net door hem is bevrijd van Robbeneiland. Dus op zich komen mijn verwachtingen uit: Eerst is alles een raadsel, dan is de lezer een stap voor op de detective en dat komt de detective achter alles wat jij (als lezer) ook al weet.
Maar dan komt er wel een raar stukje. Opeens wordt er aangegeven op wie er een aanslag gaat gepleegd worden. Namelijk op Nelson Mandela, om het racisme voort te zetten en de blanken Zuid-Afrika te laten overheersen.
Hoe ben je gekomen op de keuze voor dit boek?
Ik zocht naar een boek wat wij zelf thuis hadden en omdat we één buitenlands boek mochten lezen viel mijn ogen op de Zweedse Wallander-serie. Mijn moeder vertelde me kort wat er in de boeken gebeurd. En toen stond mijn keuze al snel vast, ook de titel stond me aan.
2. Informatie over de auteur:
Kende je deze schrijver al? (zo ja, wat wist je over hem/haar en had je al eerder iets van deze schrijver gelezen? )
Henning Mankell kende ik alleen van de Wallander-serie, omdat wij de hele serie hebben en mijn ouders de boeken hebben gelezen. Daardoor lagen de boeken op tafel en zaten ze niet in de boekenkast en kon ik dus de naam van de auteur ontdekken.
Schets een korte biografie van deze schrijver. (afkomst, levensloop, ander geschreven werk)
Mankell (3 februari 1948) groeide op in Sveg en Boras. Zijn vader was rechter en zijn grootvader, ook genaamd Henning Mankell (1868–1930), was een componist van voornamelijk pianomuziek. Reeds als 20-jarige was hij schrijver en assistent-regisseur aan het Rikstheatret in Stockholm. Hij werkte ook voor diverse andere Zweedse theaters. In 1985 richtte hij het Avenida Theater in Maputo (Mozambique) op. Hij woont afwisselend in Mozambique en in zijn vaderland Zweden. Hij heeft zijn eigen uitgeverij Leopard Förlag opgericht om jong talent uit Afrika en Zweden te ondersteunen.
In de jaren zeventig woonde Mankell enige tijd in Noorwegen samen met een Noorse. In die periode was hij ook actief voor de Noorse Maoïstische partij, maar hij is daarvan nooit lid geweest. Hij is nu getrouwd met Eva Bergman (geboren 5 september 1945), dochter van de filmregisseur Ingmar Bergman en zelf ook filmregisseur. Henning Mankell heeft uit verschillende relaties vier zoons: Thomas, Marius, Morten en Jon.
De auteur staat bekend om zijn politiek activisme. Zo verhief Mankell in de loop der decennia al zijn stem tegen de Vietnamoorlog, het apartheidsregime in Zuid-Afrika en de manier waarop het westen zijn voormalige koloniën in de steek laat. Ook in zijn boeken verwerkt de auteur veel maatschappijkritiek. Mankell was aan boord van het Zweedse schip Sofia, één van de zes schepen in het hulpkonvooi voor de Gazastrook die op maandagochtend 31 mei 2010 werden geënterd door Israëlische commando's.
Mankell schrijft literaire romans, misdaadromans, jeugdboeken en toneelstukken. Zijn boeken worden in meer dan dertig landen uitgegeven. In Nederland en België heeft Mankell zijn bekendheid vooral te danken aan de Wallander-serie: een reeks over de eigenwijze inspecteur Kurt Wallander uit Ystad. In 2002 kreeg deze boekenreeks een vervolg met het eerste boek over Kurt Wallanders dochter Linda die eveneens politie-inspecteur werd.
Henning Mankell heeft tientallen boeken geschreven. In deze bibliografie worden alleen de werken genoemd die in het Nederlands vertaald zijn. Zijn boeken verschijnen in Nederland bij uitgeverij De Geus in Breda. De Wallander-romans van Mankell werden verfilmd in de vorm van televisiefilms door de Zweedse STV met Rolf Lassgård in de hoofdrol. Er bestaat ook de televisieserie Wallander, gebaseerd op ongepubliceerde, korte verhalen van Henning Mankell. Tot op heden (augustus 2011), zijn er bij deze laatste serie 6 boeken verfilmd. In april 2009 ontving de serie een BAFTA voor Best Drama Series.
Voor zijn werken heeft Henning Mankell ook diverse preizen ontavngen.
- Je weet nu iets meer over de schrijver. Als je een gesprek zou kunnen hebben met deze schrijver, wat zou je hem/haar dan willen vragen? Waarom?
dat het moeilijk om te lezen wordt.
3. Mijn mening:
- Wanneer heb je dit boek gelezen?
Net nog, om hem uit te lezen! Het is nogal een dik boek en ik stelde het steeds uit, maar ik heb hem nu gelezen en ik ben heel blij dat ik dit boek hiervoor heb gekozen!
Welke emoties/vragen/gedachten kwamen er in je op tijdens het lezen van dit boek?
Er kwam bij mij veel op bij het lezen van dit boek, zoals vragen waarom en hoe het racisme ooit is ontstaan. Mijn sterke gevoel van het antiracisme kwam in me op. Je zal mij serieus nooit een donkere zien beledigen, dat zou ook een schok zijn voor een deel van mijn familie. En de gedachten die bij mij op kwamen waren meer de vragen en hoe erg donkeren beledigd werden. Blanken waren zogenaamd de slimme, donkeren waren de domme, degene die rechtstreeks afstamden van de apen en nog niet goed ontwikkeld waren. Daarom werden ze maar gebruikt voor alle klusjes in huis en tuin. Maar waarom zijn ze dan dom? Donkeren hebben bewezen dat ze veel in huis en tuin konden, wisten daar dus veel over. Ze hebben ontdekt wat de blanken hun zwakheden waren en donkeren hebben jarenlang geleefd alsof ze niemand waren, terwijl ze zichzelf, zonder dat iemand erachter kwam, ontwikkelden als een iemand die zichzelf alleen zo kon ontwikkelen door slimmer bezig te zijn dan de blanken.
En ik krijg altijd zo een haatgevoel tegenover de blanken in die tijd, ook al ben ik zelf blank. Ik had in die tijd niet kunnen leven. Ik had het waarschijnlijk niet kunnen aanzien hoe donkeren werden behandeld.
Is je mening over dit boek tijdens het lezen veranderd? Leg uit. (bijvoorbeeld: hoofdstuk 1 en 2 kwam je bijna niet door en die vond je maar saai, maar toen je bij hoofdstuk 3 kwam, gebeurde er eindelijk wat en werd het spannend OF je begon heel enthousiast, maar was teleurgesteld over het einde)
Het boek heeft mij vanaf moment 1 gefascineerd en het verhaal 'ingezogen'. Mijn mening veranderde alleen van 'goed' naar 'beter' naar 'best', om maar even zo uit te leggen!
Wat vond je het mooiste deel van het boek en waarom? (vertel wat er op dat moment in het verhaal gebeurde en waarom dat je aansprak)
Het gedeelte waarin Wallander te maken krijgt met één van zijn verdachten, genaamd Victor Mabasha. Hij is een Afrikaan en vertelt over zijn leven. Hij is een koelbloedige moordenaar in opdracht van blanken, maar hij is verder wel gevoelig en hij verteld dat hij stiekem van een niemand een iemand is geworden.
Ik vind dat een mooi stukje, omdat je het dan echt duidelijk wordt dat donkeren werden gebruikt voor de dirty jobs en dat ze werden behandeld alsof ze niemand waren, terwijl ze zichzelf dus stiekem ontwikkelde als een iemand. En dat sprak me gewoon aan.
Beschrijf het taalgebruik in dit boek. Wat vind je daarvan?
Het bevat moeilijke woorden, die wel duidelijk zijn. Gewoon omdat ze zo vaak gebruikt worden in een context dat je precies weet wat het betekend. Ook staan er wat Afrikaanse en Engelse woorden in, maar die spreken voor zich en worden indien nodig duidelijk uitgelegd. Dus het is een goed en duidelijk taalgebruik.
Zou je dit boek aan iemand anders aanraden? Waarom wel/niet?
Ja, vooral als diegene van spanning en detectives houdt (en van dikke boeken). Ook als je er niet van houdt is het zeker een aanrader om het te lezen. En als je van geschiedenis houdt is dit misschien ook nog wel een geschikt boek, omdat het teruggaat naar 1918. Het vertelt je wat er is gebeurd in die tijd, de Boere grepen hun macht om een sterke groep te worden die de donkeren weg wil hebben, en vervolgens gaat het terug naar het nu (in dit geval 1993 (weet het niet zeker, het staat er niet duidelijk in)) en laat het verhaal zien dat het racisme toen nog steeds speelde en dat er zelfs iets groots ging gebeuren: een aanslag op Nelson Mandela (door de Boere).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten