donderdag 18 oktober 2012

Literatuur Geschiedenis Opdrachten

Een pennenproef als begin

1. - Wat is een pennenproef?

Het aanscherpen van je ganzenveer door middel van een korte tekst op te schrijven.

    - In welke periode werd Oudnederlands gesproken?

In de periode van 800 - 1150

2. Leg op grond van de tekstpagina Lied van Heer Halewijn uit welke eigenschappen van mondeling overgeleverde literatuur daarin naar voren komen. 

Het rijmen, wat goed te onthouden was, ook de herhalingen hielpen daarbij. En dat het overbrengen via mond op mond lang heeft voortgeleefd, omdat het pas in de negentiende eeuw werd opgeschreven (zoals wij het nu kennen).

Hoofsheid

1. - Welke invloed hadden de kruistochten op de hoofse cultuur?

Tijdens de kruistochten raakten vele onder de indruk van de Arabische cultuur, waar de kunst van het levensgenieten veel verder ontwikkeld was dan in Europa. Vanaf die tijd begint zich, het eerste aan de Franse hoven, een 'hoofse' [= van het hof] cultuur te ontwikkelen.

    - Wat was het belangrijkste principe van de hoofse omgangsvormen?

Je hoort je medemens met respectvolle gemanierdheid tegemoet te treden, je laat de ander in zijn waarde en plaatst deze niet voor onaangename verrassingen. Je bent wellevend, galant en je beheerst je driften en impulsen, kortom: je bent hoofs.

2. Lees de tekstpagina over Floris ende Blancefloer. Leg uit in hoeverre de kruistochten van belang zijn geweest voor het schrijven van deze roman.

Het gaat al over Arabische kinderen en zonder die kruistochten hadden de Europeanen de Arabische (/Moslim) wereld nooit ontdekt.

Ridderliteratuur

1. -Wat zijn de voornaamste verschillen tussen Karel- en Arturromans?

Bij Karelromans ging het voornamelijk over oorlogen en massa-gevechten, vaak tussen Christenen en Moslims.
Bij Arturromans ging het voornamelijk over individuele avonturen, toernooien en tweegevechten, en de hoofse liefde.

   -Welke voorbeeldfunctie hadden ridderromans voor het oorspronkelijke publiek?

De lotgevallen van de romanfiguren dienden tot voorbeeld van de edelen die naar zulke verhalen luisterden.

2. Leg op grond van de tekstpagina Karel ende Elegast uit welke typische eigenschappen van ridderschap daarin naar voren komen. 

Het typische vechten, zoals het tweegevecht tussen Elegast en Eggeric. Het verbannen, wat ook bij ridderschap hoort als je het niet goed doet. En het uiteindelijke winnen van een vrouw.

Brabantse mystiek

1. -Wat is mystiek?

Mystiek is de poging om één te worden met God door volkomen overgave.

    -Met welk doel werden mystieke ervaringen opgeschreven?

Omdat ze een poging is om in woorden te vatten wat eigenlijk niet gezegd kan worden.

2. Lees de tekstpagina over het zesde visioen van Hadewijch. De mystieke visioenen van Hadewijch worden wereldwijd nog steeds met graagte gelezen. Kun je je daar iets bij voorstellen? Probeer je antwoord ook te verklaren - hoe lastig dat misschien ook is.

Ja, ik kan me er wat bij voorstellen. Mensen die heel erg geloven willen heel graag in contact met God. Als die mensen dan dit soort verhalen lezen, krijgen ze toch een soort (extra) hoop en ze vinden het spannend.
Mensen die niet geloven zullen het misschien spannend vinden, misschien wel grappig en waarschijnlijk interessant  Het is altijd interessant om over dit soort dingen na te denken, vind ik. Is het misschien niet gewoon een droom, die visioen? En hoe zou je dat willen onderzoeken of het wel echt is?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten